SENSÖRLER

Elektrikli Otomasyon Sensörleri, bir cihazın elektrik akımını, voltajını, gücünü ve diğer elektriksel özelliklerini ölçebilen sensörlerdir. Sıcaklık, nem, ışık yoğunluğu, titreşim, basınç, sıvı seviyesi, hareket, duman/gaz algılama ve diğerleri gibi şeyleri izlemek için kullanılırlar. İki tür Elektrikli Otomasyon Sensörü vardır: analog ve dijital. Analog Sensörler, içlerinden geçen elektrik miktarını kontrol etmek için değişken bir direnç kullanır. Bunlar tipik olarak dijital muadillerinden daha ucuzdur, ancak aynı anda birden fazla okumaya sahip olamazlar. Dijital Sensörler aynı anda birden fazla okuma yapabilir, bu da gerçek zamanlı veri sağlayabilecekleri anlamına gelir. Bu, onları sıcaklık, nem ve ışık yoğunluğu gibi şeyleri ölçmek için harika kılar. Güç ölçerler; Devre kesiciler; Talep kontrolörleri; Röle kontakları; ve Kontaktörler (kontaktör). Bu cihazlar, bir elektrik devresinden geçebilecek elektrik miktarını izlemek ve sınırlamak için kullanılır. Tipik olarak kullanım noktasına kurulurlar ve bina kablolarından akan akımı ölçerler. Elektrik otomasyon sensörleri konut, ticari, endüstriyel, eğitim, sağlık ve devlet uygulamalarında kullanılmaktadır.

DCZ Elektrik olarak limit switch, endüktör sensör, kapasitif sensör, fotosel, akış ölçüm sensörleri, alan sensörleri, endüstriyel görüntüleme sensörleri, enkoder, gaz analiz cihazları, ışık perdesi, kontrast sensörleri, mesafe ölçüm sensörleri, manyetik silindir sensörleri, motor-feedback sistemleri, optoelektronik güvenlik cihazları, otomatik tanımlama sensörleri, parlaklık sensörleri, toz ölçüm cihazları ve çatal sensörleri gibi Türk malı sensörlerin toptan satış ve ihracatını yapmaktayız.

Limit Sensörler

Limit Sensörler

Limit anahtarları, bir devre üzerinden elektrik akımının akışını düzenlemek için kullanılır. Bir devreden geçen güç miktarı üzerinde kesin kontrol sağlamak için tipik olarak diğer bileşenlerle (röleler gibi) birlikte kullanılırlar. Limit anahtarları mekanik veya elektronik olabilir. Mekanik limit anahtarları, yaylı bir mekanizma ile ayrılmış iki kontaktan oluşur. Yük, ayar noktasını aştığında, yay aşağı iner ve kontakları kapatır. Elektronik limit anahtarları, aşırı yük durumunu algılamak için katı hal elektroniği kullanır ve ardından kontakları otomatik olarak açar.

Endüktif sensörleri

Endüktif sensörleri

Endüktif sensörleri, malzemelerin elektriksel özelliklerini ölçmek için kullanılır. Bu sensörler, ölçülen malzeme üzerinde farklı noktalara yerleştirilmiş iki elektrottan oluşur. Bu iki elektrot arasındaki malzemeden akım geçtiğinde, sensör bu akışı algılar ve yoğunluğunu ölçer. Bu daha sonra materyalle ilgili diğer bilgilere çevrilebilir.

Endüktif sensörü, manyetik akı yoğunluğundaki değişiklikleri (elektrik akımındaki bir değişiklik) ölçerek çalışır. Bu, elektrot boyunca voltajda bir değişiklik ile sonuçlanır. Sensörün etrafındaki bir bobin, değişen bir manyetik alan oluşturur. Malzeme manyetik alan içinde hareket ederken, malzemede girdap akımları indüklenir. Girdap akımları, orijinal alana zıt olan kendi manyetik alanlarını yaratır. Akıda ortaya çıkan değişiklik, elektrotlar boyunca voltajda bir değişikliğe neden olur. Gerilimi ölçerek, malzemeden ne kadar akım geçtiğini belirleyebiliriz.

Kapasitif Sensör

Kapasitif Sensör

Kapasitif sensörler birr nesnenin yakınlığından meydana gelen elektrik alan değişikliklerini ölçer. Bu, bir nesne sensöre yaklaştığında veya sensörden uzaklaştığında meydana gelir. Elektriksel özelliklerdeki (kapasitans) herhangi bir değişikliğin elektron akışını etkilemesi ilkesine dayanırlar. Bu olurken, algılama elemanının yüzeyindeki iki nokta arasındaki potansiyel fark değişir. Bu değişiklik elektronik olarak ölçülebilir ve bir çıkış voltajına dönüştürülebilir. Kapasitif sensörler, dokunmatik ekranlar, gaz algılama, yakınlık anahtarları, hareket sensörleri ve diğer sensör türleri dahil olmak üzere birçok uygulamada kullanılır.

Fotosel Sensör

Fotosel Sensör

Fotosel sensörü, esasen ışığa bağımlı bir dirençtir (LDR). LDR'ler, hareket dedektörlerinden duman alarmlarına kadar birçok uygulamada kullanılmaktadır. Yalnızca ışığa maruz kaldığında elektriği ileten bir yarı iletken malzeme ile ayrılmış iki paralel iletkenden oluşurlar. Işık olmadığında, yarı iletken malzeme elektronlardan yoksun hale gelir ve iletkenler arasında bir elektrik alanı oluşturur. Bu alan daha sonra ölçülebilecek bir voltaj farkı yaratır.

Elektrikli fotosel sensörünün çalışması için ışığa maruz kalması gerekir. Çalışma anında devre, sensörden geçen akım miktarını ölçer ve bu, cihaza ne kadar ışığın çarptığını gösterir. Sensör herhangi bir ışığa maruz kalmazsa devre sıfır akımı ölçecektir. Sensör yeterli ışık algıladığında devre, ışık maksimum parlaklığına ulaşana kadar artan küçük bir akım üretmeye başlayacaktır. Bu noktada devre akımı ölçmeyi durdurur ve sensördeki voltaj düşüşünü ölçmeye başlar. Sensördeki voltaj düşüşünü sensöre çarpan ışık miktarı belirler.

Akış Ölçüm Sensörleri

Akış Ölçüm Sensörleri

Akış sensörleri, borular ve diğer kanallardan akış oranlarını ölçmek için kullanılır. Akış sensörleri manyetik ve ultrasonik olarak iki tipe ayrılabilir.

Manyetik akış sensörleri, sıvı akışındaki değişiklikleri algılamak için manyetizma kullanır. Akışkan bir bobini geçtiğinde, metal tel bobinlerde girdap akımları indüklenir. Bu girdap akımları, akış yönüne dik olarak monte edilmiş bir Hall etkisi probu tarafından tespit edilebilen kendi manyetik alanlarını üretir. Prob ve bobin arasındaki bu mesafeye boşluk denir.

Ultrasonik akış sensörleri, sıvı hızındaki değişiklikleri algılamak için ses dalgalarını kullanır. Ultrasonik akış sensörleri, boru duvarından aşağı yüksek frekanslı akustik sinyaller ileterek çalışır. Bu sinyaller borunun içindeki herhangi bir nesneden yansıdığında, dönüştürücüye göre konumlarına bağlı olarak farklı zamanlarda dönüştürücüye geri dönerler. Bu zaman farkı ölçülerek akışkanın hızı hesaplanabilir.

Alan Sensörü

Alan Sensörü

Alan sensörü, iki nokta arasındaki elektriksel potansiyel farkını ölçen bir cihazdır. Alan sensörüleri ölçülen her noktada bir pozitif ve bir negatif olmak üzere iki elektrottan oluşur. Her elektrotun kendisine bağlı bir voltaj okuması vardır. İlk elektrottan bir akım geçtiğinde, çevresinde küçük bir elektrik alanı oluşturur. Bu alan daha sonra ikinci elektrota ulaşana kadar uzayda ilerler. Alan ikinci elektrota ulaştığında, iki elektrot arasındaki voltaj düşüşü kaydedilir. İki nokta arasındaki voltaj farkı, birinci elektrottan geçen akımın taşıdığı yük miktarını temsil eder.

Elektrik alan sensörleri sudaki belirli iyon seviyelerini tespit etmek için yaygın olarak kullanılır, ancak tıbbi teşhis ve çevresel izleme dahil olmak üzere diğer alanlarda da uygulanmıştır.

Endüstriyel Görüntüleme Sensörleri

Endüstriyel Görüntüleme Sensörleri

Görüntü sensörleri, optik görüntüleri elektrik sinyallerine dönüştürebilen yarı iletken cihazlardır. Kameralarda, video kaydedicilerde, teleskoplarda, güvenlik sistemlerinde, tıbbi cihazlarda ve ışığı yakalamaları ve elektronik sinyale dönüştürmeleri gereken diğer birçok uygulamada kullanılırlar. Endüstriyel görüntü sensörü ise görüntü sensörünün endüstriyel otomasyon, fabrika otomasyonu, yapay görme, robotik, otomotiv, havacılık vb. alanlardaki uygulamasını ifade eder.

Enkoder

Enkoder

Endüstriyel encoder, dönme hareketini elektrik darbelerine dönüştüren bir cihazdır. Takım tezgahlarında, robotlarda, araçlarda ve makinelerde kullanılırlar. Bu kodlayıcı türü, bir mile bağlıyken yüksek hızda dönen rotor adı verilen bir diskten oluşur. Şaft döndüğünde disk, darbeler gönderen okuma kafalarının yanından geçer. Bu darbeler daha sonra dijital sinyallere dönüştürülebilir.

Gaz Analiz Cihazları

Gaz Analiz Cihazları

Gazları ve buharları yüksek sıcaklık ve basınçlarda ölçmek için endüstriyel bir gaz analizörü kullanılır. Bunlar kimyasal proseslerde, enerji üretiminde ve rafineri endüstrilerinde kullanılmaktadır. Ayrıca yarı iletken üretimi, gıda işleme, ilaç ve saflığın kritik olduğu diğer endüstrilerde kullanılırlar.

Gaz analiz cihazları, belirli gazlar sensör odasındaki malzemelerle temas ettiğinde meydana gelen elektriksel iletkenlik veya optik özelliklerdeki değişiklikleri ölçerek çalışır. Bu değişiklik, malzemenin fiziksel özelliklerinde daha sonra ölçülebilen bir kaymaya neden olur. Termal iletkenlik kullananlar optik absorpsiyon kullananlar olmak üzere iki tür sensör vardır.

Termal iletkenlik sensörleri, ısının bir madde aracılığıyla ne kadar iyi iletildiğine bağlı olarak çalışır. Bir gaz numunesi bir sensörün tüpüyle temas ettiğinde, ısı sıcak taraftan soğuk tarafa akar. Bu transfer için gereken süre, analiz edilen gazın konsantrasyonu ile orantılıdır. Termal iletkenlik sensörü, sensörün sıcak tarafının ve soğuk tarafının sıcaklığı arasındaki farkı ölçer.

Optik absorpsiyon sensörleri Beer-Lambert yasasına göre çalışır. Işık bir maddeden geçerken, bazı dalga boyları emilirken diğerleri geçer. Bir numuneye ışık tutarak ve geri yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçerek gazın konsantrasyonunu belirlenebilir.

Işık Perdesi

Işık Perdesi

Endüstriyel ışık perdesi sensörü , görüş alanı içindeki nesnelerin konumunu algılayabilen bir tür fotodiyottur. Bu teknoloji, nesneden uzaklığı belirlemek için kızılötesi radyasyon kullanır. Endüstriyel ışık perdeleri imalat, malzeme taşıma, otomotiv, paketleme, gıda işleme ve ilaç dahil olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılmaktadır.

Mesafe Ölçüm Sensörleri

Mesafe Ölçüm Sensörleri

Mesafe ölçüm sensörü, iki nesne arasındaki mesafeyi dokunmaya gerek kalmadan belirleyebilen bir tür temassız optik mesafe ölçüm aracıdır. Bu cihazı çalıştırmak için üçgenleme tekniği kullanılır. Başka bir deyişle, bu sensör, bir referans noktası ile bir hedef nesne arasındaki mesafeyi belirlemek için üç ışık kaynağı kullanır. Bu üç ışık kaynağı hedefe yönlendirilir ve alıcıya geri döndürülür. Hedef ile alıcı arasındaki mesafe, yansıyan sinyalin zaman periyodu kullanılarak belirlenebilir.

Manyetik Silindir Sensörü

Manyetik Silindir Sensörü

Manyetik silindir sensörü, elektromanyetik indüksiyon teknolojisini kullanarak bir iletkenden geçen akımdaki değişiklikleri algılayan bir cihazdır. Manyetik alan sensörleri, dönen makinelerin hızını ve yönünü ölçmek için sıklıkla kullanılır ve ayrıca makinenin dönüşüne bağlı olayları tetiklemek için de kullanılabilirler. Borularda ve diğer kanallarda malzeme akışını izlemek için de kullanılabilirler.

Motor-Feedback Sistemleri

Motor-Feedback Sistemleri

Motorun aşırı ısınmaması veya yanmaması için motor geri besleme sistemleri kullanılır. Motordaki sıcaklık değişikliklerini algılayan ve verileri bir geri besleme devresine ileten bir sensörden oluşurlar. Sıcaklık farkı daha sonra bir elektrik çıkışına dönüştürülür ve bu devre tarafından motora uygulanır. Geri besleme sistemi, sıcaklık normal kabul edilenin üzerine çıktığında motoru kapatır. Motorlar servo kontrollerle kontrol edilir. Motor milinin konumunu izleyerek ve hareket etmesi gereken yöne bağlı olarak motora dönüş yönünde veya ters yönde çevirmesi için sinyaller göndererek çalışırlar.

Optoelektronik Güvenlik Cihazları

Optoelektronik Güvenlik Cihazları

Optoelektronik, herhangi bir elektronik cihazın hareketlerini izlemek için kullanılır. Kontrol edilen cihazdan gelen elektrik sinyallerini algılamak için ışık dalgalarını kullanırlar. Optoelektronik cihazlar, belirli koşulların normalin dışında olması durumunda oluşabilecek tehlikelerde uyarmak için kullanılabilir. Optoelektronik cihazlar çalışma prensibi açısından fotoelektrik etki ilkesine göreçalışmaktadır. Işık bir maddeye çarptığında enerjisinin bir kısmı elektriğe dönüşür. Bu özelliği kullanarak optoelektronik cihazlar çevreleriyle ilgili verileri ölçebilirler. Optoelektronik sensörler aktif ve pasif olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Aktif optoelektronik cihazlar, kendilerine geri yansıyan ışığın miktarını belirlemek için ışık yayar. Pasif optoelektronik cihazlar ışık üretmez, bunun yerine diğer kaynaklardan gelen ışığın yansımasına güvenir.

Otomatik tanımlama sistemleri endüstriyel olarak 3 temel tipe ayrılmaktadır. Barkodlar, belirli bir öğe hakkında veri tutabilen iki boyutlu (2B) bir matris türüdür. Perakende, nakliye, envanter kontrolü ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli işletmelerde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Barkod, satırlar ve sütunlar halinde düzenlenmiş bir dizi siyah çubuk ve beyaz boşluktan oluşur. Her sütun ayrı bir karakteri temsil ederken, her satır bir karakter kombinasyonunu temsil eder. 2B kod, bilgileri temsil etmek için 1'ler ve 0'lardan oluşan kare bir ızgara kullanan bir semboloji türüdür. Radyo frekansı tanımlama, radyo dalgalarını kullanarak nesneleri otomatik olarak tanımlamanın kablosuz bir yöntemidir. RFID etiketleri, benzersiz tanımlayıcıları depolayan ve verileri kablosuz olarak iletmek için antenleri olan küçük etiketlerdir.

Parlaklık Sensörleri

Parlaklık Sensörleri

Parlaklık Sensörleri, ultraviyole (UV) ışık altında parlayan hem görünür hem de görünmez işaretleri algılamak için kullanılır. Bu sensörler, çıplak gözle görülemeyenler de dahil olmak üzere her türlü işareti algılayabilir. Otomotiv üretimi, paketleme, baskı ve ilaç gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılırlar.

Toz Ölçüm Cihazları

Toz Ölçüm Cihazları

PCE-MPC20, hem PM10'u (10 mikrondan küçük partiküller) hem de PM2.5'i (2,5 mikrondan küçük partiküller) ölçebilen bir toz ölçüm cihazıdır. Bu cihaz, yanma kaynaklarından ve diğer endüstriyel proseslerden kaynaklanan partikül madde emisyonlarını izlemek için kullanılır. Toz ölçüm sistemleri, hava kalitesi izleme ve kontrol amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle sürekli ölçümler için kullanılırlar ve operatörlere gerçek zamanlı veriler sağlarlar. Toz ölçüm sistemleri, madencilik, kimyasal işleme, inşaat, enerji üretimi vb. gibi toz emisyonunun kritik olduğu sektörlerde kullanılmaktadır.

Çatal Sensör

Çatal Sensör

Çatal sensör, iki kolu arasından bir şey geçip geçmediğini algılayan ve geçtiğinde sinyal gönderen bir cihazdır.