ŞALT MALZMELERİ
Şaltlar, elektrik sistemini yüksek voltajdan korumak için özel olarak tasarlanmış elektrikli ekipmanı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Devre kesiciler, devre kapatıcılar, sigortalar ve bağlantı kesiciler dahil olmak üzere çeşitli anahtarlama cihazları vardır. Anahtarlar ve sigortalar olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Anahtarlar, devreler aracılığıyla elektrik akışını kontrol eden cihazlardır. Sigortalar, içlerinden çok fazla akım geçtiğinde patlayan güvenlik cihazlarıdır. Endüstriyel ortamlarda, konut ortamlarında ve hatta evde kullanılan birçok farklı anahtar türü vardır. Mekanik, elektro-mekanik, elektronik veya yarı iletken tabanlı olabilirler. Şaltlar genellikle güç sistemlerini yüksek voltajlar, kısa devreler, aşırı akımlar veya diğer tehlikeli koşullardan kaynaklanan hasarlardan korumak için kullanılır.
Üç temel şalt türü vardır:
Otomatik Transfer Anahtarları (ATS)
Otomatik transfer anahtarı (ATS), ilk devrede akım akışı kesildiğinde gücü bir devreden diğerine otomatik olarak aktaran bir cihazdır. ATS'ler, elektrik motorları, ısıtıcılar, klimalar vb. kritik yüklerin aşırı yük koşullarından zarar görmesini önlemek için kullanılır. Bu durumda ATS aşırı akım durumunu algılar ve yükü hemen kapatır. Bu, uygun şekilde korunmadığı takdirde ekipmanınızı kurtarabilir.
Nasıl çalışırlar? Otomatik transfer anahtarının arkasındaki temel prensip basittir. Birincil sistem ikincil sisteme güç sağlarken, ikincil sistem birincil sistemden izole kalır. Birincil sisteme güç beslemesi kesildiğinde, ikincil sistem birincil sisteme bağlanır ve yüke güç sağlar.
Neden onlara ihtiyacımız var? Bunları kullanmamız için birçok neden var. Bunun bir nedeni, evinizin veya işinizin güvenliğini artırabilmeleridir. Diğer bir sebep ise, enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilmeleridir. Ve son olarak, elektrik sisteminizin güvenilirliğini artırabilirler.
Otomatik Devre Kesiciler (ACB)
ACB, tehlikeli bir durum oluştuğunda devrenin güç kaynağını otomatik olarak kapatan bir cihazdır. Bu, devreden geçen akımın voltaj seviyesini izleyerek ve voltaj belirli bir eşiğin altına düşerse güç kaynağını kapatarak yapılır. Tipik bir ev tipi devre kesicinin iki ayarı vardır; normalde açık ve normalde kapalı. Anahtar açıldığında, akım akışı güvenli bir değere ulaşana kadar bu konumda kalmalıdır. Akım ayarlanmış bir limiti aşarsa, kesici devreye girer ve devreyi açar. Farklı tipte otomatik devre kesiciler vardır, ancak hepsi aynı şekilde çalışır. Bir kontrol paneli, kesiciye ne tür bir durum olduğunu söyleyen sinyaller gönderir. Sinyal bir kısa devre, aşırı yük veya aşırı akım durumu olduğunu gösteriyorsa, ACB tetiklenir. Durumun değiştiğini algıladığında tekrar açılır. Çoğu ACB, hem manuel hem de otomatik ayarlarla donatılmıştır; bu, onları açıp kapatmak için hiçbir şeye dokunmanıza gerek olmadığı anlamına gelir.
Manuel Şalt (MSG)
Manuel şalt, büyük miktarda akımı işleyebilen bir cihazdır. Çoğu zaman diğer cihazlar için aşırı akım koruması olarak kullanılırlar. MSG, sigortalar ve devre kesiciler gibi elektronik bileşenler kullanmak yerine gücü kontrol etmek için mekanik anahtarlar kullanan bir tür elektrik anahtarlama tertibatıdır. Manuel şalterin tercih edilmesindeki birincli sebep, elektronik anahtarlardan çok daha ucuz olmalarıdır. Bu, onları maliyetin önemli bir faktör olduğu endüstriyel uygulamalar için mükemmel kılar. Elektriğe erişimi olmayan bir devre kesici kutusu kurmak istiyorsanız, konut ortamlarında da kullanılabilirler. Temel olarak, anahtar iki parçadan oluşur: kol ve kontaktör. Kol hareket ettirildiğinde, kontaktör hareket eder ve gücü bağlar veya keser.
DCZ Elektrik olarak otomatik sigorta, kontaktör, motor koruma şalteri, kaçak akım, buton grupları ve kompakt şalterler gibi şalt malzemerin perakende, toptan satış ve ihracatını yapmaktayız.
Kontaktör
Kontaktörler, elektrikli ekipmanı aşırı yüklenmeden kaynaklanan hasarlardan korumak için kullanılır. Bir iletkene çok fazla akım uygulanırsa elektrik akımının bir iletkenden akmasını önlemek için tasarlanmıştır. Bu, aksi takdirde ekipmana gelebilecek herhangi bir hasarı önler. Elektrik kontaktörleri, devrelerden geçen akımı kontrol etmek için kullanılır. Aşırı akım koşullarına, kısa devre koşullarına ve aşırı yüklere karşı koruma sağlamak için kullanılabilirler. Bir kontaktör anormal bir durum algıladığında, ekipmana zarar gelmesini önlemek ve insanları yaralanmaktan korumak için kontaklarını açar. AC veya DC devrelerini değiştirebilmelerine ek olarak, bir sisteme giren veya sistemden çıkan enerji akışını kontrol edecek şekilde yapılandırılabilirler.
Kontaktörler ev aletleri, endüstriyel makineler ve otomobiller dahil olmak üzere birçok ortamda kullanılabilirler.
Otomatik Sigorta
Otomatik sigorta (MCB), aşırı ısınma meydana geldiğinde kontaklarından geçen elektrik akımını kesebilen bir tür elektrik anahtarıdır. Bu, korunan devrenin hasar görmesini önler. Devre kesicinin birbirine bağlı üç pimi vardır. Bir pin toprağa bağlanır. İkinci pin VCC'ye (Güç) bağlanır. Ve üçüncü pin GND'ye bağlanır. Herhangi bir voltaj dalgalanması tespit ettiğinde, Arduino'nun güç kaynağı ile elektroniklerin geri kalanı arasındaki bağlantıyı kesmek için bir röleyi tetikler. MCB'ler tipik olarak yaklaşık 250 °C bir termal derecelendirmeye sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Güç dağıtımı bağlamında, bazen hat değiştirmeli anahtarlar olarak adlandırılırlar. Otomatik sigortalar, hem AC hem de DC sistemlerinde aşırı akımları ve kısa devreleri tespit eder. Tipik bir MCB, yüksek hızlı bir katı hal elektronik anahtarı, bir manyetik çekirdek, bir bobin, bir mekanik kontak tertibatı ve bir akım sensöründen oluşur. Algılama yeteneklerine ek olarak, MCB'ler, kesicileri açmak ve transformatörleri elektrik devrelerinden ayırmak için de kullanılmaktadır. Ayrıca kontaktörler, triyaklar olarak da bilinirler.
Kontaktörler ev aletleri, endüstriyel makineler ve otomobiller dahil olmak üzere birçok ortamda kullanılabilirler.
Kompakt Şalteri
Kompakt anahtar Kompakt anahtar, aşırı akım koşullarına karşı koruma sağlamak için otomatik olarak çalışan bir akım sınırlayıcı cihazdır. İşlevi, yük akımını önceden belirlenmiş bir değerle sınırlamaktır. Bu sayede aşırı akımların neden olduğu hasarları önleyebilir. Bu tip anahtar, güç kaynağının yüksek kapasiteye sahip olduğu uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.
Manyetik koruma Manyetik koruma, kalıcı mıknatısların kullanımına dayanan bir tekniktir. Bu cihazlar, insanları ve nesneleri zararlı etkilerden korumak için zamanın başlangıcından beri kullanılmaktadır. İki bileşenden oluşurlar: bir mıknatıs ve bir ferromanyetik malzeme. Mıknatıs ferromanyetik malzemeden uzaklaştığında, elektrik akımının akışı artar ve arkın sönmesine neden olur. Bu tip anahtar, doğrudan hatta veya hat boyunca herhangi bir noktaya monte edilebilir.
Kontrol merkezi Kontrol merkezi, ekipmanın çalışmasını kontrol eden merkezi bir konumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bir kontrol merkezi genellikle bir fabrikada veya depoda bulunur. Bir panel, bir bilgisayar sistemi, bir iletişim ağı ve çeşitli sensörler dahil olmak üzere çeşitli unsurlardan oluşur. Tüm bu unsurlar, operatörün üretim süreçlerini izlemesini ve yönetmesini sağlamak için birlikte çalışır.
Kaçak Akım Koruma Şalteri
Kaçak akım devre kesicileri, bir elektrik altyapısının açıkta kalan canlı bölümleriyle temas etmeleri durumunda insanları elektrik çarpmasından korumak için tasarlanmıştır. Elektrik devrelerinden akan elektrik miktarını izleyerek ve daha sonra çok fazla çekiliyorsa bu elektrik akışını keserek çalışırlar. Birçok farklı tipte artık akım devre kesici vardır.
Günümüzde kullanımda olan iki tip artık akım devre kesici vardır: manyetik ve termik. Manyetik artık akım devre kesiciler (MRCB), kapatılmış cihazlardan herhangi bir elektrik kaçağını tespit etmek için tasarlanmıştır, termal artık akım devre kesiciler ise elektrikli ekipman tarafından üretilen ısıyı tespit eder. Her iki devre kesici türü de konutlarda ve ticari binalarda kullanılabilir. Aslında, başlangıçta elektrikle çalışan aletlerle çalışan insanları korumak için geliştirildiler.
Manyetik Kaçak Akım Devre Kesicileri (MRCB'ler): MRCB'ler, halihazırda kapatılmış olan cihazlardan herhangi bir elektrik kaçağını algılamak için tasarlanmıştır. Tel bobinlere sarılmış metal bir çekirdekten ve tellerdeki elektron akışını algılayan bir mıknatıstan oluşurlar. Mıknatıslar elektrik yükünde bir değişiklik algıladığında, devreyi açmak için bir açma mekanizmasını tetikler.
Termal Artık Akım Devre Kesicileri (TRCB'ler): TRCB'ler, MRCB'lere benzer, ancak elektron akışını algılamak için bir mıknatıs kullanmak yerine, ısı varlığını algılamak için bir ısıtma elemanı kullanırlar. Yeterli ısı algılanırsa, TRCB devreye girer. Sonuç olarak, genellikle yüksek voltaj ve akımların bulunduğu büyük güç transformatörlerinde kullanılırlar.
Buton Grupları
Butonlar, bir şeyi açıp kapatabilen bir tür elektrikli cihazdır. Anahtarlar genellikle makinaları, aletleri ve diğer cihazları kontrol etmek için kullanılır. Düğmeler açısından, genellikle bir işlevi etkinleştirmek veya belirli bir eylemi gerçekleştirmek için kullanılırlar.
Anında dokunmatik düğme
Anında dokunma düğmesi, ona basmak ve ilişkili işlevi ne olursa olsun etkinleştirmek arasında gecikme olmayan bir düğmedir. Bu düğme türü, yanlışlıkla etkinleştirmeyi önlemek için genellikle otomatik sistemlerde kullanılır. Anında dokunma düğmesi, bir tür yüzeye monte basınca duyarlı anahtardır. Bu düğmelerin hareketli parçaları yoktur ve yalnızca dokunulduğunda durum değiştirebilir. Bunu kauçuk bir zar ve iletken bir kaplama ile yaparlar. Bu düğmeler genellikle kontrol panelleri veya dijital arayüzler gibi dokunsal geri bildirimin gerekli olduğu yerlerde gerek duyulur.
Kalıcı Düğme
Başlatma/durdurma işlevi olmayan bir makine için kalıcı bir düğme kullanılır. Bunlar genellikle manuel olarak sıfırlanana kadar aynı konumda kalacak şekilde tasarlanmış mekanik anahtarlardır. Her tür anahtar için kullanılabilirler, ancak en yaygın olarak motor yol vericiler gibi düşük güçlü uygulamalar için kullanılırlar.
Başlat düğmesi
Bu düğmeye basmak makineyi başlatır. Makine başlat düğmesine basılmadan önce başlatılmışsa, durdurma düğmesine basılması makineyi yeniden başlatacaktır.
Durdur düğmesi
Basıldığında, bu düğme makineyi durdurur. Makine çalışırken durdurma düğmesine basılırsa makine hemen kapanacaktır.
İki yönlü düğme
Makineyi başlatma ve durdurmaya ek olarak, bu düğme kullanıcının kapağı kontrol panelinden çıkarmak zorunda kalmadan makineyi açıp kapatmasını sağlar. İki yönlü anahtarı etkinleştirmek için düğmeye iki kez basın. İki yönlü anahtarı devre dışı bırakmak için düğmeye bir kez basın.