ELEKTRIK & OTOMASYON PANOLARI

Elektrik Panosu, bir elektrik sisteminde güç dağıtımı için merkezi kontrol noktasıdır. Başka bir deyişle, elektriğin üretim istasyonundan son kullanıcıya yolculuğuna başladığı yerdir. Elektrik panoları, süreçleri otomatikleştirmek, işlemleri izlemek ve ekipmanı kontrol etmek için kullanılabilir. Ayrıca aydınlatma sistemlerine, enstrümantasyona, motorlara ve diğer cihazlara güç sağlarlar. Bu tür paneller genellikle fabrikalara, depolara, veri merkezlerine ve ofislere kurulur. Tipik bir elektrik panosu devre kesiciler ve koruyucu cihazlar olmak üzere iki temel bileşenden oluşur.

Devre kesiciler, devreyi akımın aşırı yüklenmesinden kaynaklanan hasarlardan korumak için kullanılır. Kısa devrelere ve aşırı yüklere karşı koruma sağlarlar. Yükten çok fazla akım geçerse aşırı yük oluşabilir. Bu olursa, kesici devreye girer ve böylece akım akışını durdurur. Kesici devreye girdiğinde, koruyucu cihazlara harekete geçmeleri gerektiğine dair bir sinyal gönderir. Termal, manyetik, toprak arızası, topraklama anahtarları vb. dahil olmak üzere birçok devre kesici türü vardır.

Koruyucu cihazlar, potansiyel olarak tehlikeli durumların oluşmasını önlemek için tasarlanmıştır. Örnekler arasında sigortalar, parafudrlar, topraklama hatası devre kesicileri (GFCI), ark flaş baskılayıcılar ve bağlantı kesme anahtarları bulunur. Sigortalar genellikle devreleri yüksek akımlara zarar vermekten korumak için kullanılır. Parafudrlar, hassas elektronik ekipmanlara giren aşırı gerilimleri sınırlar. Topraklama hatası devre kesicileri, bir hat iletkeni ile nötr iletken arasında akan akımı algılar. Ark parlaması baskılayıcılar, ark hataları nedeniyle yangınların başlamasını önlemeye yardımcı olur. Bağlantı kesme anahtarları, bir elektrik şebekesinin bölümlerine giden güç beslemesini keser.

Dikili Tip Elektrik Pano

Dikili Tip Elektrik Pano

Dikili tip pano terimi, arka kapağı olmayan bir tür metal elektrik panosunu ifade eder. Bu tip panonun terminalleri üzerinde koruyucu kaplama yoktur. Bu paneller genellikle ticari binalarda, okullarda ve kolayca kurulabilecekleri ve onarılabilecekleri diğer büyük yapılarda kullanılmaktadır. Genellikle duvara veya uygun olan makina yanına dik olarak monte edilirler. Genel olarak yaygın kullanılan 3 çeşit dikili tip pano vardır. Bunlar dağıtım paneli, kontrol paneli ve aktarım panelleridir.

Dağıtım Paneli

Dağıtım panosu, güç kaynağından gelen elektriği binanın farklı bölümlerine dağıtmak için kullanılır. Bu panel genellikle binanın alt kısmında, voltajın diğer yerlerden daha yüksek olduğu yerlerde bulunur.

Kontrol Paneli

Kontrol paneli, bina içinden elektrik akışını düzenlemek için kullanılır. Elle çalıştırılan veya otomatik olarak kontrol edilen anahtarlara sahiptir. Bu durumda otomatik sistem, binanın her yerindeki mevcut elektrik seviyesini tespit etmek için sensörler kullanarak çalışır.

Aktarım Paneli

Bu, elektrik devresinin son aşamasıdır. Amacı, elektriği dağıtım panelinden binanın geri kalanına iletmektir. Bu doğrudan veya dolaylı olarak yapılabilir. Elektrik devrenin sonuna ulaştığında odanın geri kalanına iletilir.

Duvar Panosu

Duvar Panosu

Duvar panosu, duvarlara kolayca monte edilebilen düz bir elektrik kabinidir. Genellikle büyük ana elektrik panossundan gelen ilgili kabloları bir araya getirmek ve içeşitli cihazlar için çıkışlar veya anahtarlar sağlamak için kullanılırlar. Paslanmaz çelikten ve boyanmış olarak duvarın içine veya sıvı üstü olarak montaj edilirler. Yaygın bir duvar paneli türü, teller için bir deliği olan metal bir kutudur. Duvar içine montaj edildiğinde panel duvara vidalanır ve gerekli miktarda beton harcı ile sağlam şekilde sabitlenir.

Paslanmaz Elektrik Panosu

Paslanmaz Elektrik Panosu

Bu panellerin mukavemet ve korozyon direnci özellikleri son derece yüksektir. Paslanmaz çeliğin koruyucu bir boya tabakası ile kaplanmasıyla üretilmiş ve paslanmaya karşı dayanıklı özel bir tasarıma sahiptir. Genellikle kapalı bir ortam için tercih edilmekte ve konutlarda, otellerde, hastanelerde ve otomasyon endüstrisinde makina elektrik ve elektronik sistemlerinin montajında kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik elektrik panellerinde genellikle bir topraklama kablosu, nötr kablo ve sıcak kablo içeren üç terminal bulunur. Üç kablonun tümü, duvar prizine takılmadan önce bir terminal konektörüne bağlanmalıdır. Düzgün çalışmasını sağlamak için kablolama, içindeki elektrik sistemi elemanları ve kabinin genel yapısı düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Ex-proof Panel

Ex-proof Panel

Ex-proof Panel elektrik arklarına neden olmayan, dışarıdan sıvı sızdırmayan ve patlama riski bulunan ortamlarda kullanılır. Petrol ve gaz boru hatları, depolama tankları, rafineriler, kimya fabrikaları, kimyasal üretim ve depolama tesisleri başta olmak üzere birçok yerde kullanılmaktadır. Ex-proof panel, içindeki elektrikli ekipmanları kimyasal patlama ve yangın tehlikelerine karşı korumak için üretilmiş bir paneldir. Paneller paslanmaz çelik, alüminyum veya epoksi reçine gibi çeşitli malzemelerden üretilmektedir.

Gaz Sızdırmaz Paneller: Petrokimya tesisleri, tank çiftlikleri, doğalgaz gibi yanıcı gaz sızıntılarının olabileceği yerlerde kullanılır. Olası bir yangın, patlama veya kimyasal yayılma tehdidinin olduğu bir ortamda, tehlikeli durumları önlemek için panoların yapımında metal ve plastik gibi iletken olmayan malzemelerin kullanılması esastır. Muhafaza ayrıca aşırı sıcaklıklara (100°C'nin üzerinde), toza, rüzgara ve diğer hava koşullarına dayanabilmelidir. Panel, kirleticilerin, özellikle de suyun girişini engelleyebilecek kapasitede olmalıdır.

Pano Kliması

Pano Kliması

Elektrik panosu çalışırken içindeki elektrik sisteminden geçen elektrik akımı nedeniyle ısınır. Isıtmalı kabinin soğutulması için panel klima kullanılmaktadır.

Klima, bir kabin içini veya alanı soğutmak için kullanılan bir cihaz türüdür. Klima, soğutucuyu kapalı bir sistem içinde hareket ettirmek ve havadan ısıyı emmek için elektrik kullanır. Soğutucu akışkan daha sonra sıcaklığın düştüğü evaporatör bobini boyunca hareket eder ve ardından kabin içine salınır. Soğutulan hava daha sonra fanlar tarafından dolaştırılır. Klima, geleneksel klima yöntemlerine enerji açısından verimli bir alternatiftir.

Hava Yangın Sistemi Paneli

Paneller çok eski çağlardan beri yangın algılama, koruma ve uyarı amaçlı kullanılmaktadır. Binalar, köprüler, tüneller ve yüksek yapılar gibi herhangi bir altyapıya kolayca entegre edilebilen çok yönlü cihazlardır. Kurulmaları gereken bina veya yapıya bağlı olarak dahili, harici veya her ikisi birden kurulabilirler. Bu dedektörler endüstriyel uygulamalarda, üretim tesislerinde, rafinerilerde, kimyasal tesislerde ve ticari binalarda kullanışlıdır.

Olası tehlikelere karşı korunmak için panel yangın alarm sistemlerinin kurulumu zorunlu hale gelmiştir. Son yıllarda bu paneller, birden fazla tehlike kaynağını izlemek ve kullanıcıları iş istasyonlarında mevcut olan tehlikeler hakkında bilgilendirmek için otomatik yanıtlar sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu şekilde operatörler, durum tehlikeli bir düzeye yükselmeden önce uygun önlemleri alabilir.

Rack Kabin

Bir bilgisayar sistemi bu bileşenler için çok fazla alan gerektirir. Bu nedenle rack kabinlerine ihtiyaç duyulur. Rack kabinler, bilgisayar sistemlerinin bileşenlerini düzenlemek ve depolamak için kullanılır. Çok sayıda bilgisayar sunucusunu barındıran veri merkezlerinde tercih edilirler. Genellikle metalden yapılırlar. Dikey olanlar kolayca hareket ettirilebilir ve ayrıca duvar üstüne de montaj yapılablir. Rack kabinler sunucuları, depolama aygıtlarını, telekomünikasyon ekipmanlarını, ağ ekipmanlarını, sürücüleri ve güç kaynaklarını belirli biz düzen içerisinde güvenli bir şekilde muhafaza eder. Ayrıca, bir bilgisayar sisteminin kablolarını ve diğer parçalarını belirli bir düzen içerisinde montajlamak için de elverişlidir. Genellikle bilgisayar odasında çalışması için gerekli ısı değerleri klima yardımıyla sağlanarak muhafaza edilirler.